FAM elak kenyataan


“BIAR proses siasatan yang dilakukan pihak berwajib selesai terlebih dulu, kami di FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) tidak mahu mengganggu siasatan.

“Ini baru permulaan dan belum selesai lagi. Ia hanya akan selesai sepenuhnya apabila dalang sebenar berjaya didakwa dan kegiatan tidak bermoral ini berjaya dihapuskan hingga ke peringkat akar umbi.

“Kami tidak mahu mengeluarkan kenyataan yang mendahului dan mengganggu siasatan pihak berkuasa dan mahu pihak media juga tidak membuat sebarang spekulasi mengenai perkara ini,” kata Timbalan Presiden FAM, Tan Sri Annuar Musa ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai gejala mengatur keputusan perlawanan yang membabitkan skuad Piala Presiden Negeri Sembilan dan T-Team seperti yang dilaporkan media massa semalam.

Menurut laporan itu terdapat pemain yang mempunyai wang sejumlah RM27,000 dalam akuan dan selepas didesak mengakui ia adalah imbuhan kerana melakukan perbuatan tidak bermoral itu. Malah ada juga yang melaporkan habuan sebanyak RM2,000 diberikan kepada setiap pemain.

“Mungkin perbuatan ini tidak terbatas kepada pasukan ini saja dan membabitkan lebih ramai lagi. Biar pihak berkuasa yang membuat siasatan. Jangan membuat sebarang andaian,” katanya.

Annuar yang juga pengerusi Malaysian Super League (MSL) menjelaskan badan induk bola sepak negara itu sentiasa bersedia untuk memberikan kerjasama dengan pihak berkuasa dalam membanteras gejala yang pernah membinasakan bola sepak negara pada zaman 90-an itu.

FAM pada penghujung bulan lalu mengumumkan untuk memberikan kerjasama penuh dengan Polis Diraja Malaysia termasuk menubuhkan satu pasukan khas di setiap negeri bagi membasmi gejala itu dengan fokus memantau dan menjalankan siasatan terhadap sebarang aktiviti menentukan keputusan perlawanan termasuk judi atas talian (online).

Dua minggu lalu, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDN/ KA) Bukit Aman, Datuk Salleh Mat Rashid sebelum ini dilaporkan berkata tiada sebarang kes membabitkan kegiatan mengatur keputusan perlawanan ketika menerima kunjungan delegasi Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) yang diketuai Ketua Keselamatan badan induk bola sepak dunia itu, Chris Eaton di Wisma FAM sekali gus Liga Malaysia didakwa bersih dari sebarang anasir tidak sihat itu.

Isu rasuah kembali menggemparkan negara selepas Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) membuat laporan polis minggu lalu membabitkan kegiatan mengatur keputusan perlawanan membabitkan skuad Piala Presiden negeri itu.

Oleh Azlan Muhammad Zain
azlanmz@hmetro.com.my
Share on Google Plus

About Moderator

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 ulasan: